Citroenmelisse

citroenmelisseMijn oogst van vandaag was enkele handen vol citroenmelisse, voor velen een bekende bewoner van de kruidentuin. De plant doet het goed op zijn plekje in het theevak en als je hem even aanraakt, komt er direct een frisse citroengeur vrij. Voor veel Groenteschuyters is de plant waarschijnlijk wel bekend als kruid voor in de thee, bijvoorbeeld met munt en/of kamille krijg je een heerlijke drank.

Maar er is nog  meer mee te doen. De Latijnse naam van citroenmelisse is Melissa officinalis. Aan het woord officinalis is te zien dat deze plant al in de Middeleeuwen bekend was als geneeskrachtige plant. De melisse die ik vandaag heb geplukt, wil ik dan ook daarvoor gebruiken.De melissetoppen heb ik in twee porties verdeeld. De ene helft heb ik in kleinere stukjes geknipt, in een glazen potje gestopt en er jenever bij gedaan. Over een paar weken heb ik dan een tinctuur die te gebruiken is op stressvolle momenten. De druppeltjes helpen om je rust weer terug te vinden en om gevoelens van prikkelbaarheid en neerslachtigheid te verlichten.

De andere helft heb ik ook in stukjes geknipt en in een glazen potje gedaan. In plaats van alcohol heb ik deze portie overgoten met biologische, koudgeperste olijfolie. Na enkele weken in de zon zijn de werkzame stoffen uit de melisse in de olie getrokken en deze olie kan ik dan verwerken in een zalf of lippenbalsem. Goed te gebruiken bij een koortslip!

Ilse Zwartjes

2 gedachten over “Citroenmelisse

  1. Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?

    you made running a blog glance easy. The whole glance of your website
    is excellent, let alone the content! You can see similar here ecommerce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *